logo dark Bobby Burger
Deklaracja Odpowiedzialności

Deklaracja Odpowiedzialności

Bobby Burger przy okazji 10-lecia działalności przechodzi prawdziwą ekologiczną transformację. Podczas spotkania z przedstawicielami mediów Bogumił Jankiewicz […]

Bobby Burger przy okazji 10-lecia działalności przechodzi prawdziwą ekologiczną transformację. Podczas spotkania z przedstawicielami mediów Bogumił Jankiewicz – właściciel firmy, zaprezentował Deklarację Odpowiedzialności, w której przedstawił strategiczne założenia biznesowe poświęcone ekologii i trosce o zdrowie konsumentów. Do podobnych działań zachęca całą branżę gastronomiczną.

Według szacunków Komisji Europejskiej, szeroko rozumiany system produkcji żywności odpowiada obecnie za 34% emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Statystykę tę współtworzy cały szereg procesów: od uprawy i nawożenia roślin czy hodowli zwierząt, przez transport produktów i ich przechowywanie, aż po przygotowanie docelowego posiłku oraz jego serwis. Branża gastronomiczna jest integralną częścią tego systemu, dlatego marka Bobby Burger wydała Deklarację Odpowiedzialności, w której tłumaczy w jaki sposób i dlaczego zmienia się w firmę „pro-eko” z prawdziwego zdarzenia.

 

 

 

DEKLARACJA ODPOWIEDZIALNOŚCI BOBBY BURGER

Chcemy doświadczać przyrody w jej najlepszej odsłonie, dlatego dążymy do minimalizowania
wpływu naszej działalności na środowisko naturalne. Używamy wyłącznie opakowań na wynos,
które są w 100% biodegradowalne lub pochodzą z recyklingu lub nadają się w 100% do
ponownego przetworzenia. W przeciwieństwie do większości rynku, nie używamy tzw. opakowań
wielomateriałowych: papieru powlekanego Polietylenem (PE – plastikiem), silikonem czy
aluminium. Używamy w pełni biodegradowalnej celulozy.

Dążymy do ograniczenia środowiskowego kosztu transportu między magazynem a restauracjami
oraz zamawiamy u lokalnych dostawców. W obiegu wewnątrz firmy używamy opakowań
wielokrotnego użytku lub pochodzących i nadających się do recyklingu, tego też oczekujemy od
naszych dostawców zewnętrznych. Dążymy do nieużywania energochłonnych urządzeń mroźniczych
i zmniejszania śladu węglowego naszej działalności. Robimy to zachowując standardy
bezpieczeństwa żywności.

Jesteśmy inicjatorami projektu badawczego mającego na celu ograniczenie emisji metanu,
zużycia wody i energii przy produkcji wołowiny. Sami, w ramach założeń rolnictwa miejskiego
uprawiamy hydroponicznie część swojej sałaty, zużywając przy tym 90% mniej wody niż
tradycyjne uprawy. Wszystko po to, byśmy mogli pływać w czystym oceanie i oddychać świeżym
lasem.

Dążymy do posiadania w ofercie produktów naturalnych, przetworzonych przemysłowo
w możliwie najmniejszym stopniu. Używamy wyłącznie naturalnych przypraw i aromatów, nie
używamy glutaminianu sodu. Smażymy niezamrożone mięso. Sami produkujemy część surowców
i półproduktów, naszym celem jest objęcie całego cyklu produkcyjnego od pola do talerza.
Dążymy do czystej etykiety – nie chcemy dodatków ?E? w składach naszych dań. Nie używamy
produktów modyfikowanych genetycznie. Nie dodajemy jaj z chowu klatkowego. Nie stosujemy
oleju palmowego. W burgerach wegańskich (kotletach) nie wykorzystujemy białka sojowego
ani glutenu.

Jesteśmy świadomymi konsumentami i chcemy szerzyć świadomość wśród naszych Gości.